5 Tips Perfect Portret

Eigenlijk niemand vind het echt leuk om op de foto te gaan. Je voelt je vaak ongemakkelijk, omdat alle ogen ineens op jou gericht zijn. Je wordt je ineens bewust van al je onzekerheden en je vraagt je af of de fotograaf er nog wat van kan maken. Maar wees niet bang, ik ben er om jou op je gemak te stellen en er samen een prettige ervaring van te maken. Om je alvast te helpen, heb ik voor jou 5 tips voor een persoonlijk portret.

1.Kleed je niet anders dan normaal

Als je het vervelend vindt om op de foto te gaan, dan is het des te belangrijker dat je je comfortabel voelt. Kleed je daarom niet anders dan dat je normaal zou doen. Wees jezelf en kies voor kleding die past bij jou als persoon. Ga je voor een zakelijk portret? Dan is het goed om te kijken wat je tijdens je werk vaak aantrekt. Wat wil jij uitdragen naar de buitenwereld? Ben je een open persoon, dan zou ik eerder kiezen voor wat meer kleur. Houdt je het liever zakelijk? Dan een pantalon en/of een jasje. De mogelijkheden zijn eindeloos, als het maar past bij wie jij bent.

2. Kledingstress

Natuurlijk zijn er een aantal richtlijnen voor kleding wat het beter doet op de foto. Zo werken te veel prints en grote teksten op een foto niet, het kan het geheel te druk maken en afleiden van waar het daadwerkelijk om gaat. Je kan een drukke print wel mooi breken met een jasje. Ben je niet van de kleuren, maar heb je veel zwart en grijs in je kast? Dan kan je dat het beste breken met een accessoire in een andere tint, zodat het niet een te grijs of zwart vlak wordt. Geheel zwarte kleding heeft de neiging om dicht te lopen in een foto. Als je met meerdere personen op de foto gaat, dan is het goed om een geheel te vormen. Dat kan een terugkerende steunkleur zijn. Er is in ieder geval meer mogelijk dan het standaard witte shirt op een spijkerbroek.

3. Poedertjes, lippenstift en haarlak

Vooral de dames onder ons hebben hier vaak vragen over. Wat doe je met je make-up en je haar? Ook hierin geldt, wees vooral jezelf. Draag je nooit make-up? Ga dan niet speciaal voor de foto alles uit de kast trekken. Het kan op de foto wel werken om je gezicht net een blosje of een beetje mascara te geven. Zodat je gezicht net wat meer straalt. Zeker voor een zakelijk portret is het belangrijk dat je er in ieder geval verzorgd op staat, het is nou eenmaal je visitekaartje op je website of social media. Ik zorg er dan vaak voor dat ik nog even naar de kapper ben geweest.

4. De locatie vertelt veel

Ik heb heel bewust geen fotostudio. Ik ben er namelijk van overtuigd dat een locatie dat past bij de persoon, een portret veel persoonlijker kan maken. Daarnaast voel je je vaak al meer op je gemak in een bekende omgeving dan in een koude, kille studio. Zo’n locatie kan heel divers zijn. Maak je graag een wandeling in het bos, dan is dat een mooie plek voor een portret fotoshoot. Maar ben je meer een stadsmens, dan kiezen we voor een gave plek in de stad. Voor een zakelijk portret kunnen we samen kijken naar wat het best past bij jou en je bedrijf. Het kan ook werken om foto’s te maken als je aan het werk bent of in je werkomgeving. Ik denk daarin graag met jou mee over de diverse mogelijkheden.

5. Waar laat ik mijn handen?

Nu sta jij eens een keertje in de spotlight. En het is aan mij om jou daarin zo goed mogelijk te begeleiden. Maak je dus geen zorgen over wat je met je handen moet doen. Ik maak een praatje om je op je gemak te stellen en stel de juiste vragen om die twinkeling in je ogen vast te leggen. Tijdens het gesprek, zorg ik dat ik op de juiste momenten knip, alleen zo heb je oprechte en spontane foto’s. ik vraag je of je zo gemakkelijk staat en of dit voor jou natuurlijk voelt. Daarnaast vind ik het heel belangrijk of jijzelf nog leuke ideeën hebt voor de foto. Spelenderwijs maken we samen de juiste beelden die jij nodig hebt.