Where the Fairies live – Glamour Portret ’t Zand in Alphen

Een keer in de twee weken kom ik samen met een aantal collega fotografen in Tilburg bij elkaar om het te hebben over ons vak, ideeën uit te wisselen, elkaar feedback te geven en opdrachten. Dit houdt ons scherp, geïnspireerd en betrokken. Een van de opdrachten was om van elkaar portretten te maken. Je mocht zelf kiezen wie je op de foto wilde zetten en door wie je gefotografeerd wilde worden. En ook de invulling van die portretten is vrij. Anke koos ervoor om door mij op de foto gezet te worden.

Ik wist wat voor portret ik voor en van Anke wilde maken. Zij verdiende het om eens in het zonnetje gezet te worden, even in de watten te worden gelegd en te genieten van een echt, origineel “Beleef je Portretje”.  Of wel de Vintage Glamour shoot. Ik trommelde mijn vaste visagiste Kim Laanbroek op en legde haar mijn idee uit. Omdat dit een vrije opdracht was, hebben we samen het idee besproken, wat ook tevens een mooie aanvulling kan zijn op ons portfolio.

Anke is stiekem wel een fan van fantasy, haar hele boekenkast is gevuld met de mooiste boeken en prentenboeken van de illustrator Brian Froud, bekend van onder andere de films Dark Crystal & Labyrinth. Daarnaast is Anke een lieve en integere vrouw en leek het haar wel gaaf om eens een andere kant van zichzelf te laten zien. Voor mij en Kim was dit alles bij elkaar een hele mooie bron van inspiratie.

Kim koos ervoor om helemaal los te gaan op het haar van Anke. Ze wilde iets doen met een mooie volle haardos en bloemen. En de make-up daarin heel neutraal houden. Zodat het “elferige” van het haar een echte eye-catcher zou worden. Ook de kleding moest iets zijn wat paste binnen het thema zonder dat het te nep zou zijn. Van oude vitrage, wat Anke nog had liggen, heb ik door middel van scheuren een gewaad op haar gedrapeerd. Het is altijd zo wonderlijk hoe je met weinig middelen toch de juiste look & feel kunt creëren.

Om dit totaal plaatje compleet te maken, wilde ik de shoot doen op de hei in Alphen tijdens de zogenaamde “Golden Hour”. Het tijdstip in de avond waarop de zon bijna onder gaat. Ik ben zelf opgegroeid bij de bossen in Alphen en Chaam, het leek mij de perfecte plek om de shoot te laten plaatsvinden.

Wat ik het mooiste vind aan de Vintage Glamour Shoots, is de transformatie die je tijdens het proces ziet. En wat dit met een persoon doet. Ik geloof erin dat elk mens mooi kan zijn en zich mooi kan voelen. Een shoot als deze doet iets met je. Er is aandacht voor jou, je wordt verwend. Dit alles zorgt ervoor dat je je mooi voelt, lekkerder in je vel en dat je weet dat je er mag zijn. Ik mag dan ook wel oprecht zeggen dat ik heel erg trots ben op wat wij met zijn drietjes hebben weten neer te zetten.

Wat? Vintage Glamour Shoot
Waar? ‘t Zand in Alphen
Thema? Fairies & Emilie Brönte
Haar? Kim Laanbroek